DR. BAHRAIN
SAMAH
2 Julai 2014
PUASA Ramadan
merupakan ibadah yang bermanfaat dari aspek spiritual, fizikal, minda dan
psiko-emosi.
Jika dilakukan dengan penuh ikhlas dan berdisiplin maka puasa Ramadan membantu
Muslim mendidik diri agar mencapai kecemerlangan dalam semua aspek tersebut.
Sesungguhnya segala sifat, perbuatan, kata-kata dan perakuan Baginda SAW yang
direkodkan dalam bentuk hadis berstatus sahih merupakan sunnah yang berpandukan
ilham dan wahyu daripada ALLAH SWT. ALLAH SWT berfirman: “Dan dia tidak
berkata-kata daripada hawa nafsu melainkan wahyu yang diwahyukan kepadanya.”
(Surah An Najm: 3-4)
ALLAH SWT memberi ilham agar Rasulullah SAW menyarankan kalangan sahabatnya
berbuka dengan kurma sebagai keutamaan (makanan yang harus diutamakan). Kurma
itu memiliki kebaikan termasuk dari sudut kesihatan. Sifat kebaikan itu adalah
rahmat ALLAH SWT yang Maha Pencipta, Dia Maha Bijaksana dan Maha Mengetahui.
Kaya
nutrien
Saintis mendapati kurma mengandungi gula yang membekal tenaga segera dan
dilengkapi dengan pelbagai nutrien lain seperti vitamin, mineral, bioflavonoid,
asid amino dan lemak. Ia mengandungi serotonin yang juga dikenali sebagai
hormon ‘gembira’.
Dalam tubuh haiwan termasuk manusia, serotonin didapati di dalam otak
(bertindak sebagai neurotransmitter), trek penghadaman dan platelet.
Fungsi utamanya ialah menyumbang rasa selesa, sihat dan gembira. Ia juga
membantu mengawal mood, mengurangkan rasa marah dan meredakan kemurungan.
Ia juga membantu seseorang mudah tidur dan tidur lebih lena. Selain itu ia
dikatakan memainkan peranan penting dalam mengawal seksualiti, sifat panas
baran dan selera.
Rutab atau kurma masak adalah pilihan terbaik kepada sesiapa yang memilikinya.
Pilihan kedua yang juga baik ialah tamar iaitu kurma kering.
Dan jika tiada kedua-duanya pilihan ketiga untuk berbuka ialah air. Daripada
Anas bin Malik RA berkata, “Rasulullah SAW berbuka puasa sebelum solat
(Maghrib) dengan rutab. Jika tiada rutab, Baginda akan berbuka dengan tamar dan
jika tiada tamar, Baginda akan meneguk beberapa teguk air.” (Riwayat
At-Tirmizi)
Rutab ialah kurma basah manakala tamar ialah kurma yang telah dikeringkan. Dari
segi jumlah lembapan, rutab mengandungi lembapan atau kandungan air yang tinggi
berbanding tamar. Dari segi kalori, dengan hidangan yang sama (dari segi berat)
rutab memiliki separuh daripada kalori tamar.
Kandungan makronutrien dalam rutab dan tamar adalah berbeza. Makronutrien
merupakan nutrien diperlukan tubuh pada kuantiti tinggi seperti karbohidrat,
lemak dan protein.
Hanya terdapat sedikit perbezaan dari segi kandungan protein dan lemak apabila
dibandingkan rutab dengan tamar. Kandungan
karbohidrat pula adalah dua kali ganda pada tamar berbanding rutab. Tamar
memiliki kandungan fiber tinggi.
Dari segi mikronutrien, tamar merupakan sumber kalsium dan zat besi lebih baik
berbanding rutab.Mikronutrien merupakan nutrien diperlukan tubuh pada kuantiti
rendah seperti vitamin dan mineral. Sebaliknya rutab menawarkan sumber vitamin
C lebih baik.
Rutab mengandungi 30 miligram vitamin C manakala tamar mungkin tidak
mengandunginya. Vitamin C mudah musnah berpunca daripada pendedahan kepada haba
dan kaedah penyimpanan.
Vitamin C adalah vitamin larut air. Tiada data untuk vitamin B yang juga larut
air. Besar kemungkinan keputusan analisa makmal untuk kandungan vitamin B dalam
tamar juga adalah rendah berpunca daripada faktor pendedahan kepada haba dan
kaedah penyimpanan.
Proses
detoksifikasi
Mempercepatkan berbuka adalah suatu sunnah. Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:
“Manusia akan sentiasa berada di dalam kebaikan selagi mereka sentiasa
menyegerakan berbuka puasa.” (Riwayat Al-Bukhari).
Bersahur merupakan sunnah dan mengakhiri makan sahur iaitu dengan makan dan
minum hingga menjelang waktu subuh. Kedua-dua sunnah ini telah direkodkan dalam
bentuk hadis sahih.
Ketika berbuka, makan malam dan bersahur, kaedah paling sesuai diamalkan
sebagaimana firman ALLAH: “...dan makan minumlah serta janganlah kamu melampau.
Sesungguhnya ALLAH tidak suka orang yang melampaui batas.” (Surah Al-A’raaf:
31)
Berpandukan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Anak Adam itu tidak memenuhi
suatu bekas yang lebih buruk daripada perutnya.
Cukuplah bagi anak Adam itu beberapa suap yang dapat meluruskan tulang
belakangnya (memberi kekuatan kepadanya). Sekiranya tidak mustahil (boleh
dilakukan), suaplah satu pertiga untuk makanan, satu pertiga untuk minuman dan
satu pertiga untuk pernafasan.” (Riwayat At-Tirmizi)
Puasa Ramadan sebulan membantu tubuh menjalankan detoksifikasi. Tanda
berlakunya detoksifikasi ialah bau mulut yang tidak menyenangkan. Puasa
dikatakan mengubah mod tubuh kepada mod pemuliharaan kesihatan dan pencegahan
daripada menghidapi penyakit.
Mereka yang makan dan minum secara sederhana ketika tempoh diharuskan makan
(berbuka, makan malam dan bersahur) akan mendapat ganjaran iaitu dari segi
bentuk dan berat badan yang unggul. Mod pembakaran lemak dikatakan bermula pada
7-10 hari dari tempoh mula mengamalkan puasa.
Untuk membantu tubuh meningkatkan metabolisme dengan membakar lemak secara
lebih cekap, makan makanan berlemak tepu ketika makan malam dan bersahur
dipercayai amat membantu. Minyak kelapa dara dan santan mengandungi paras lemak
tepu yang tinggi.
Begitu juga keju, telur dan ghee (minyak sapi). Sesungguhnya makanan berlemak
seperti dinyatakan membantu seseorang rasa kenyang lebih lama ketika berpuasa
pada siang hari.
Menyentuh mengenai amalan sesetengah orang yang mengambil satu jenis makanan
sahaja sepanjang puasa Ramadan contohnya dengan maka bijirin tertentu, epal
hijau atau jagung sahaja tanpa makan pelbagai makanan lain maka pada pandangan
penulis ia dipercayai boleh memudaratkan kesihatan. Amalan
tersebut akan menyebabkan nutrien dalam tubuh tidak seimbang
No comments:
Post a Comment