Monday, July 8, 2013

10 Persediaan Menyambut Ramadhan Al Mubarak

Oleh Ustaz Mohd Saufi bin Jusoh
Imam Masjid Tengku Tengah Zaharah, Kuala Terengganu.


1. Berdoalah agar Allah SWT memberikan kesempatan kepada kita untuk bertemu dengan bulan Ramadhan dalam keadaan sihat wal afiat. Dengan keadaan sihat, kita dapat melaksanakan ibadah secara maksima di bulan itu; baik puasa, solat, tilawah al-Quran dan zikir. Dari Anas bin Malik RA berkata, bahawa Rasulullah SAW apabila masuk bulan Rejab selalu berdoa,
اللهم بارك لنا في رجب وشعبان، وبلغنا رمضان

Ertinya : Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan Sya’aban dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan. [HR Ahmad dan at-Tabrani]

Para salafus-soleh selalu memohon kepada Allah agar diberikan kurnia bulan Ramadhan dan berdoa agar Allah menerima amal mereka. Bila telah masuk awal Ramadhan, mereka berdoa kepada Allah,

الله أكبر، اللهم أهله علينا بالأمن والإيمان والسلامة والإسلام والتوفيق لما تحبه وترضاه
Ertinya : Ya Allah, kurniakan kepada kami pada bulan ini keamanan, keimanan, keselamatan dan keIslaman, dan berikan kepada kami taufiq agar mampu melakukan amalan yang Engkau cintai dan redhai.

2. Bersyukurlah dan pujian kepada Allah atas kurniaan Ramadhan yang kembali diberikan kepada kita. Al-Imam an-Nawawi dalam kitabnya al-Adzkar berkata, “Dianjurkan bagi setiap orang yang mendapat kebaikan dan diangkat dari dirinya keburukan untuk bersujud kepada Allah sebagai tanda syukur dan memuji Allah dengan pujian yang sesuai dengan keagungannya.”

Dan di antara nikmat terbesar yang diberikan Allah kepada seseorang hamba adalah ketika dia diberikan kemampuan untuk melakukan ibadah dan ketaatan. Maka, ketika Ramadhan telah tiba dan kita dalam keadaan sihat wal afiat, kita harus bersyukur dengan memuji Allah sebagai bentuk kesyukuran.

3. Bergembiralah dengan kedatangan bulan Ramadhan. Rasulullah SAW selalu memberikan khabar gembira kepada para sahabat setiap kali datang bulan Ramadhan,
     “Telah datang kepada kamu bulan Ramadhan, bulan yang penuh keberkatan. Allah telah mewajibkan kepada kamu untuk berpuasa. Pada bulan itu Allah membuka pintu-pintu syurga dan menutup pintu-pintu neraka.” [HR Ahmad]

Para salafus-soleh sangat memperhatikan bulan Ramadhan. Mereka sangat gembira dengan kedatangannya. Tidak ada kegembiraan yang paling besar selain kedatangan bulan Ramadhan kerana bulan itu bulan penuh kebaikan dan turunnya rahmat.

4. Rancanglah agenda kegiatan untuk mendapatkan manfaat sebesar mungkin dari bulan Ramadhan. Ramadhan sangat singkat. Kerana itu, isi setiap detiknya dengan amalan yang berharga yang dapat membersihkan diri dan mendekatkan diri kepada Allah.

5. Bertekadlah mengisi waktu-waktu Ramadhan dengan ketaatan. Barangsiapa jujur kepada Allah, maka Allah akan membantunya dalam melaksanakan agenda-agendanya dan memudahkannya melaksanakan perkara-perkara kebaikan.
  “Tetapi jikalau mereka benar terhadap Allah, nescaya yang demikian itu lebih baik bagi mereka.” [Surah Muhamad, ayat 21]

6. Pelajarilah hukum-hakam semua amalan ibadah di bulan Ramadhan. Wajib bagi setiap mukmin beribadah dengan dilandasi ilmu. Kita wajib mengetahui ilmu dan hukum berpuasa sebelum Ramadhan datang agar puasa kita benar dan diterima oleh Allah.
    “Tanyakanlah kepada orang-orang yang berilmu, jika kamu tidak mengetahui,” [Surah al-Anbiyaa’, ayat 7]

7. Sambut Ramadhan dengan tekad meninggalkan dosa dan tabiat buruk. Bertaubatlah secara benar dari segala dosa dan kesalahan. Ramadhan adalah bulan taubat.

"Dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, hai orang-orang yang beriman, supaya kamu beruntung.” [Surah an-Nur, ayat 31]

8. Siapkan jiwa dan ruhiyah kita dengan bacaan yang mendukung proses Tazkiyyatun-nafs. Hadiri majlis ilmu yang membahaskan tentang keutamaan, hukum dan hikmah puasa. Sehinggalah secara mental kita siap untuk melaksanakan ketaatan pada bulan Ramadhan.

9. Siapkan diri untuk berdakwah di bulan Ramadhan dengan membuat catatan kecil untuk solat terawih serta selepas solat Subuh dan Zohor, memberikan buku saku atau lebaran yang berisi nasihat dan keutamaan puasa.

10. Sambutlah Ramadhan dengan membuka lembaran baru yang bersih. Kepada Allah, dengan Taubat Nasuha. Kepada Rasulul lah SAW dengan melanjutkan risalah dakwahnya dan men jalankan sunnah-sunnahnya. Kepada orang tua, isteri, anak dan kaum kerabat, dengan mempererat hubungan silaturrahim. Kepada masyarakat, dengan menjadi orang yang paling bermanfaat bagi mereka. Sebab, manusia yang paling baik adalah yang paling bermanfaat bagi orang lain.

: tokuban78’s.wordpress.com

No comments:

Post a Comment