Sunday, August 7, 2011

‘Banyak usaha pujuk umat Islam murtad’


Oleh Faiza Zainudin

BH2011/08/07

Pihak berkuasa agama kurang tegas: Mufti Perak

KUALA LUMPUR: Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria, berkata banyak usaha dilakukan pihak tertentu untuk mempengaruhi dan memurtadkan umat Islam di negara ini, namun tiada tindakan diambil pihak berkuasa agama Islam termasuk pimpinan tertinggi bagi menyekat aktiviti berkenaan.


Beliau berkata, keadaan itu menyebabkan bukan saja ramai umat Islam memeluk Kristian, malah ada yang memeluk agama Hindu dan agama lain terutama saudara baru seperti India Muslim.

 “Apabila saya dedahkan laporan Persatuan Paderi Malaysia yang mengisytiharkan lebih 230,000 umat Islam memeluk Kristian pada 2008, tiada tindakan diambil, malah kata saya itu didustakan.

 “Hakikatnya banyak (murtad), bukan sekadar masuk Kristian tapi Hindu pun ramai, saya tahu banyak usaha dibuat bukan Islam untuk pengaruhi Islam, malah ada mengakui poketnya sentiasa ada RM30,000 hingga RM50,000 bagi mempengaruhi umat Islam memasuki agama mereka,” katanya ketika ditemui selepas majlis pelancaran Siri Bicara Agung Panggung Dakwah di sini, semalam.
Majlis itu dilancarkan Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), Datuk Che Mat Che Ali.

Harussani berkata, antara strategi diguna gereja mempengaruhi umat Islam termasuk mengadakan aktiviti memberi makanan seperti di sekitar masjid pada waktu solat Jumaat dan Maghrib selain mengedar risalah agama ke rumah dan memberi wang kepada pelajar.

“Pernah terjadi sekumpulan pemimpin dari Subang Jaya termasuk bergelar Datuk berjumpa saya untuk memberitahu ada gereja sebarkan agama pada pelajar, beri duit dan bible dan perkara terbabit dilaporkan pada polis, tapi tiada tindakan. Saya juga hubungi pihak berkuasa, tapi jawapannya, kami nak buat macam mana,” katanya.

Beliau yang kesal dengan sikap itu, meminta pimpinan tertinggi membanteras aktiviti berkenaan daripada menjadi serius selaras kedudukan Islam sebagai agama rasmi Negara
.

Komen Cg Syed
Begitulah keadaannya apabila pemimpin yang beragama Islam sibuk untuk mengekalkan kuasa mereka dengan pelbagai tipu helah, tetapi tidak prihatin dan tidak ambil peduli apa yang berlaku kepada Umat Islam.  

Mereka lebih pentingkan kuasa dan kedudukan kerana itulah sumber kekayaan. Pihak berkuasa daripada hal ehwal agama hanya berani bersuara dan bertindak jika diarahkan oleh pihak berkuasa yang punyai kepentingan diri. Tetapi tidak peduli soal survival umat Islam. 

Contoh paling mudah, JAKIM dengan segera mengeluarkan khutbah mengharamkan BERSIH tetapi dalam soal orang Islam ramai yang telah murtad tak diendahkan, malahan mereka ini lebih prihatin dan akur jika arahan datang daripada ahli politik pemerintah. 

Sungguh malang dan amat sedih. Wahai guru-guru, wahai ibubapa, tok-tok imam, ustaz dan ustazah, marilah kita berganding bahu untuk lakukan sesuatu agar dapat menyelamatkan anak-anak dan generasi kita yang akan datang. Mungkin agaknya pemimpin-pemimpin Melayu Islam ini akan bertindak kalau yang terlibat murtad itu berlaku dikalangan anak-anak mereka. Barulah agaknya tindakan drastik akan diambil. Begitulah tabiat Melayu mudah lupa.

No comments:

Post a Comment