Monday, January 3, 2011

SELAMAT KEMBALI KE SEKOLAH!!!

Hari ini semua sekolah seluruh negara memulakan sesi persekolahan 2011. Yang peliknya bukan anak-anak murid sahaja yang ke sekolah, ibubapa, nenek, datuk, abang, kakak turut ke sekolah. Hari ini pakai baju baru, beg baru, stokin baru, kasut baru, malah boleh dikatakan semua baru. Inilah seronoknya anak-anak zaman ini, bila buka sekolah, semua nak yang baru, termasuklah anak saya.
Yang peliknya kenapa pula nenek, datuk, ayah,ibu, kakak, abang pun turut ke sekolah? Ini berlaku kerana nak hantar adik, anak, cucu  yang baru masuk pra sekolah, tahun 1, tingkatan 1, ke sekolah asrama penuh dan sebagainya.

Seronoknya melihat telatah anak-anak yang baru memulakan persekolahan. Saya sekarang jadi suri rumah sepenuh masa, sebab dah bersara. Pagi tadi sewaktu menghantar anak bongsu ke SHAMS sempat juga melihat kesibukan depan sekolah SK Seri Budiman dan SMKA Sheikh Abdul Malek, sekolah yang pernah saya bertugas sebagai guru. Jalan penuh sesak, banyak kereta, double line. Ibubapa ikut suka hari meninggalkan kereta mereka di tepi jalan. Biasalah tu hari pertama persekolahn. Tapi kalau depan SKSS1 saya kira teruk, jam gila.  Tiada pilihan.

Untuk memulakan sesi persekolahan hari ini, saya pasti para gurulah orang yang paling sibuk, terutamanya guru-guru tahun 1, tingkatan 1 dan pra sekolah. Ibu bapa, mak cik, pak cik, nenek, datuk memang akan mengelilingi bilik darjah menunggu anak-anak, cucu mereka memulakan sesi persekolahan hari ini. Keadaan ini adalah pandangan biasa pada hari pertama persekolahan. Maklumkah ada juga anak-anak yang mengambil masa terlalu lama untuk menyesuaikan diri mereka di alam yang baru.

Untuk itu saya mengucapkan selamat bersekolah kepada anak-anak tahun 1, pra sekolah. Guru-guru bersabarlah. Untuk sedikit renungan dan peringatan saya kongsikan artikel berikut untuk semua guru dalam menggilap kerjaya pendidik;

GURU, MU'ALIM, MU'ADDIB,MURABBI,MURSYID, DAN MUDDARIS
www.iluvislam.com editor: azzahra_solehah

Perkataan guru adalah hasil gabungan dua suku kata iaitu `Gur' dan `Ru'. Dalam bahasa jawa, Gu diambil daripada perkataan gugu bermakna boleh dipercayai manakala Ru diambil daripada perkataan tiru yang bermaksud boleh diteladani atau dicontohi. Oleh itu, guru bermaksud seorang yang boleh ditiru perkataannya, perbuatannya, tingkah lakunya, pakaiannya, amalannya dan boleh dipercayai bermaksud keamanahan yang dipertanggungjawabkan kepadanya untuk dilakukan dengan jujur.

Guru yang berwawasan bertindak sebagai mu'alim, mu'addib, murabbi, mursyid, muddaris dan dalam masa yang sama sebagai fasilitator, pembimbing dan kaunselor yang sentiasa komited dengan kerjayanya iaitu menumpukan perhatian dengan bersungguh-sungguh melaksanakan tugas.

Mu'allim berasal dari perkataan Arab yang bererti guru. Ia juga bermaksud pengajar yang mencurahkan ilmu pengetahuan untuk anak didiknya. Seorang mu'allim lebih menumpukan kepada ilmu akal.Sebagai guru yang bersifat mu'allim, isi kandungan pendidikan perlu disampaikan berserta ilmu yang berkaitan dengan nilai-nilai murni dalam proses melahirkan insan bermoral.

Murabbi dalam Islam membawa maksud yang lebih luas melebihi tahap mu'allim. Konsep Murabbi merujuk kepada pendidik yang bukan sahaja mengajarkan sesuatu ilmu tetapi dalam masa yang sama cuba mendidik rohani, jasmani, fizikal dan mental anak didiknya untuk menghayati dan mengamalkan ilmu yang telah dipelajari. Guru murabbi lebih menumpukan penghayatan sesuatu ilmu, sekali gus membentuk keperibadian, sikap dan tabiat anak didiknya. Tugas murabbi lebih berlegar di hati. Spiritual Quotient (SQ) dapat dibentuk di dalam diri murid-murid kerana pengajaran berbentuk nilai murni ini boleh diperkukuhkan dengan memberi kesedaran, keyakinan dan juga melalui amalan.


Muddaris adalah pengajar yang selari dengan perkataan guru. Peranan guru adalah untuk memperkembangkan kemahiran dalaman dan luaran murid-murid. Guru boleh membantu murid-murid untuk hal-hal yang tidak mereka ketahui dan faham. Sikap peribadi dan penampilan diri memerlukan kemahiran untuk dikuasai oleh murid-murid.

Mu'addib (Ta'dib) berasal dari perkataan adab iaitu bererti budi pekerti. Mu'addib juga membawa maksud yang hampir kepada istilah mentor. Mu'addib adalah pemupuk adab, akhlak, nilai atau proses pembentukan disiplin dan sikap murid bagi membentuk sahsiah. Peranan mu'addib adalah menyiapkan mu'addab yang dapat melaksanakan pekerjaan-pekerjaan berat yang diletakkan di atas bahu mereka pada masa hadapan. Guru mu'addib bukan sahaja perlu mengajar nilai-nilai murni tetapi mesti mengamalkan nilai-nilai murni tersebut. Mu'addib mempunyai budi pekerti yang tinggi, membina kecergasan akal dan jasmani selaras dengan Falsafah Pendidikan Negara yang menitik beratkan potensi insan berakhlak mulia dan seimbang.

Mursyid bermaksud seseorang yang pakar dalam memberi tunjuk ajar terutamanya dalam bidang kerohanian. Mursyid secara istilahnya merupakan mereka yang bertanggungjawab memimpin dan membimbing perjalanan rohani murid untuk sampai kepada Allah S.W.T dalam proses tarbiah yang teratur. Mursyid bertanggungjawab untuk mengajar dari sudut zahir (syariat) dan makna (batin). Tugas membentuk kepimpinan insan merupakan tugas yang berat dan perlu dilaksanakan oleh guru.

Hai hambaku! Aku tiada meminta harta benda kepada kamu (sebagai upah) bagi seruanku. Upahku hanyalah dari Allah ... (Maksud Al-Qur' an Hud :29)

Berdasarkan ayat Al-Qur' an di atas, ikhlas adalah sifat yang paling utama bagi seorang mursyid. Ini bermakna, guru yang mursyid ialah guru yang sedia menjadi seorang penasihat yang ikhlas.

Hmm...hebatkan peranan guru! Hakikatnya guru sememangnya dipandang tinggi dan merupakan suatu pekerjaan yang murni dan mulia. Janganlah ada di antara guru-guru yang hanya mementingkan pangkat dan gaji semata-mata tanpa memikirkan tanggungjawab membentuk manusia menjadi insan yang terpuji sifat dan peribadinya sesuai dengan tema sambutan hari guru, "Guru pembina negara bangsa."

Teringat aku akan teman seperjuangan yang telah bersara tempoh hari. Walaupun telah bersara, sesekali Cikgu Melur akan datang juga ke sekolah menjenguk kawan-kawan. Dalam hatinya terasa rindu kepada suasana persekolahan yang telah sebati di dalam jiwa. bBegitulah guru. Walaupun telah bersara panggilan keramat "cikgu" tetap dibawa ke mana saja mungkin juga hingga ke liang lahat.

 
nota: artikel ini diambil dari laman blog SHANIZA

No comments:

Post a Comment